Sivut

perjantai 19. heinäkuuta 2019

10 x vinkkiä muuttamiseen

Heipat vaan kaikille ja ihanaa perjantaita! Täällä ollaan selviydytty maanantain muutosta ja tavarat löytää pikku hiljaa omille paikoilleen. Muutto meni yllättävän hyvin ja rauhallisesti vaikka päivä olikin raskas niin meille, kissoille kuin muuttoavulle. Siksi ajattelin, että syksy kun tulee ja moni on muuttamassa opiskeluiden perässä uusille paikkakunnille tai omilleen muuten vain, niin pienet vinkin muuttamiseen olisi paikallaan.
Itsellä on takana noin nelisen muuttoa, joten kaikenlainen räpeltäminen on nähty ja tehty muuttamisen suhteen, mutta on myös tultu huomattua monta hyvää tapaa mitkä helpottaa muuttamista. Muuttaminen on aina jännittävää ja stressaavaa samaan aikaan, toivottavasti näistä vinkeistä on teille jotain apua:
1 x Suunnittelu, kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta. Pohdin miten toteutat muuton, millä aikataululla, kuinka monen ihmisen kanssa, millaisella kalustolla, entä miten lemmikit miten niiden kanssa toimitaan. Suunnittelu kannattaa tehdä ihan paperille asti, jotta ajatukset pysyvät pahimman stressin ja kiireen keskellä kasassa. Myös koko muuton budjetointi on hyvä laskea, mukaan lukien tietenkin takuuvuokra, ensimmäisen kuukauden vuokra. Tällöin pystyt varautumaan jo hieman yllätyksiin.
2 x Karsi tavaraa, me muutimme puolet isommasta kolmiosta kaksioon niin tiesimme etteivät kaikki tavaramme todellakaan tule mahtumaan uuteen asuntoomme, joten aloitimme tavaroiden karsimisen. Mitä tavaroita emme ole tarvinneet tai kaivanneet noin puoleen vuoteen, laitoimme suoraan eteenpäin. Muutto on aina hyvä hetki käydä hieman asuntoa sekä tavaran paljoutta läpi.
3 x Hamstraa laatikoita, tämä kannattaa aloittaa hyvissä ajoin sillä pahimmassa tapauksessa joudut juoksemaan kaikki kaupungin kaupat lävitse muuttolaatikoiden perässä ja saaliiksi jää kolme laatikkoa. Muuttolaatikoita ei ole ikinä liikaa koska aina löytyy viimeisillä tunneillakin tavaroita mitä pitää pakkaa. Myös kannattaa hankkia tai lainata pari kylmälaukkua jääkaapin sisällölle sekä kahden kokoisia jätesäkkejä vaatteille, petivaatteille ja roskille.
4 x Aloita hyvissä ajoin! Muuttovalmistelut on hyvä aloittaa tarpeeksi ajoissa, eikä muuttoviikolla. Niiden astioiden pakkaaminen pyyhkeisiin ja lakanoihin mitä et tarvitse ennen muuttoa, varaston läpi käyminen ja pakkaaminen, vakuutuksien ja liittyminen siirtäminen, osoitteenmuutokset, muuttoilmoituksen tekeminen, muuttoavun metsästys ja tuhat muuta asiaa on hyvä tehdä hyvissä ajoin, niin ei tule sitten paniikin omainen kiire kaiken suhteen muuttopäivää edeltävänä iltana.
5 x Vuokraa oikean kokoinen kuljetuskalustus. Tässä on tärkeää, että vuokraa sellaisen mihin oma tai muuttoavun ajokortti riittää. Meillä riitti muutossa pakettiauto ja iso peräkärry, mutta olimme siirtäneet parin viikon aikana laatikoita jo omalla autolla uuteen asuntoon. 
6 x Nimikoi muuttolaatikot oikeisiin huoneisiin. Muutossa on melkein tärkeintä järjestelmällisyys, siksi muuttolaatikoihin kannattaa kirjoittaa että minkä huoneen tavaroita laatikko sisältää. Näin muuttokuorman purkajat osaavat viedä laatikot oikeisiin osoitteisiin asunnoissa ja purkaminen on helpompaa kun ei tarvitse etsiä kahvikuppeja makuuhuoneesta. Myös maininnat särkyvää tai elektroniikkaa on hyvä laittaa laatikon päälle niin sitä ei heitellä miten sattuu. Myös kuormanpurkajille on hyvä vähän kertoa että mikä huonekalu menee mihinkin kohtaan asuntoa.
7 x Muista nesteytys ja muuttoruoat! Muista pitää itsesi ja muuttoapu nesteytettynä varsinkin kesä helteinä ja tietenkin ruokittuna, silloin jaksatte paremmin. Kannattaa päättää että teetkö itse muuttoruoat vai käytkö hakemassa lähipizzeriasta. Itse tehtynä säästä sievoisen summan, ruoka myös kannattaa tehdä edellisenä päivän jolloin voit vaan lämmittää sen uudestaan muuttopäivänä. Kannattaan muistaa, että kahvinkeitin on viimeisiä asioita mitkä pakataan!
8 x Tee perusteellinen muuttosiivous niin uuteen kuin vanhaan asuntoon. Mikä olisi mukavampaa kuin puhdas koti? Ennen tavaroiden siirtämistä sisälle siivoa, imuroi ja pese lattia, pyyhi hyllyt ja kaapit sekä ota valokuvat epäkohdista, esimerkiksi lohjenneesta ikkunalaudasta tai lattiassa olevasta kolosta. Vanha asunto on hyvä siivota lattiasta kattoon ajatuksella että on siistimpi kuin itse muutti sisään. Näin voit ehkä säästää vähän seuraavan asukkaan vaivaa.
9 x Muista ettei tavaroiden tarvitse löytää oikeille paikoille heti ensimmäisenä päivänä. Asuntoa on hyvä hieman pyöritellä ja miettiä mikä on loogisin paikka millekin tai pitääkö hankkia jotain mikä helpottaisi järjestelyä. Sinulla ei ole kiire saada asuntoa sisustuslehden aukeamaksi, vaan ota oma aika ja tee kodista sinun näköisesi.
10 x suunnittele plan B, aina jokin voi mennä pieleen, siksi on hyvä varautua. Jos kaluston vuokrauksessa on mennyt jokin pieleen mistä vastaava, entä jos koko muuttoporukka peruu tulonsa mitäs sitten tehdään, tai ihan mitä tahansa? Muutossa on hyvä miettiä että mitä jos, kyseessä on kuitenkin koko elämän siirtämisestä paikasta A paikkaan B, ennakointi ja plan Bn suunnittelu auttaa. 

Kuinka monella on muutto edessä opintojen perässä, tuliko vinkin tarpeeseen?

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

2 kommenttia:

  1. Hyviä neuvoja! Omiin tarpeisiin sopivalla muuttoautolla tavarat saa siirrettyä helposti vaikka toiselle paikkakunnalle: Katso täältä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvällä muuttoautolla tuli muutettua noin 100km päähän, se on melkein yhtä tärkeä kuin hyvät muuttolaatikot helpon muuton kohdalla :)

      Poista

Jos et vielä kommentoinut, tee se nyt !