Sivut

keskiviikko 26. syyskuuta 2018

miten vähentää ruokahävikkiä kotona ?

Heipat vaan ! Tämän viikon aiheet on pyörinyt kestävän kehityksen ympärillä. Kestävästä kehityksestä kun puhutaan niin esiin nousee helposti ruokahävikki, energian ja veden säästö, kierrätys ja uusiutuvat luonnonvarat ja niiden käyttö. Jos haluaa olla osana kestävää kehitystä ja edesauttaa kestävää kehitystä edes pienillä teoilla niin kaikista helpointa on aloittaa ruokahävikistä ja kierrättämisestä. Näin olen itse tehnyt. Ruokahävikki ja sen minimointi on osa omaa työtäni ja siksi myös sen minimointi kotona tulee luonnostaa. Suomalaisista kotitalouksista roskiin joutuu ruokaa vuosittain 120-160miljoonaa kiloa. Tuo määrä koostuu suurimmaksi osaksi leivästä, tuoreista hedelmistä ja vihanneksista, liha- ja kalatuotteista ja valmistuotteista. Omalla kohdalla huomaa kuinka pahalta tuntuu kun esimerkiksi viikko sitten ostetut omenat joutuu laittamaan roskikseen kun ovat jo valmiita hyppäämään jääkaapista kasvoille oven avatessa.
Parilla helpolla vinkillä ja tapavaihdoksella pystyy vähentämään omaa ruokahävikkiä kotona, sekä säästämään rahaa:
- Tee ostoslista, käy kaapit lävitse mitä tarvitset ja merkitse ne ylös.
- Suunnittele viikon ruokalista etukäteen. Ruokalistaa suunnitellessa kannattaa katsoa mitkä tuotteet jotka löytyy jo valmiiksi kotoa ovat sellaisia jotka pitäisi käyttää mahdollisimman pian. Myös tuotteet jotka löytyvät jo kaapeista valmiina tai voit jatkojalostaa niin voit hyvällä mielellä jättää kauppaan, esimerkiksi juustopalasta juustoraastetta, tai jauhelihakastikkeesta pizzan tai makaronilaatikon täyte
- Pohdi mitä tuotteita käytät oikeasti. Jos syöt yhden leivän silloin tällöin niin joka viikko ei kannata koko leipäpussia ostaa vaan ostaa yksi leipäpussi kotiin jonka pakastaa ja sulattaa aina sen verran kun tarvitset. Sama pätee kasviksiin ja hedelmiin, jos et käytä jotain tuotetta joka aterialla niin osta pikemmin se yksittäinen punnittava tuote äläkä sitä kilon pussia josta todennäköisemmin puolet lentää pois. 
- Syö ennen kauppaan menoa. Ruokalista kannattaa tehdä vähän nälkäisenä, mutta itse kauppaan kannattaa mennä kylläisenä. Näin vältät heräteostoksilta, helposti roskiin menevistä ostoksista ja silti saat kaikki ne tuotteet mitä tarvitset kun seuraat vain ostoslistaa joka on tehty viikon ruokalistan mukaan.
- Tee ruokaa iso satsi kerralla. Kun teet ruokaa sen verran että syöt siitä ainakin pari päivää putkeen. Jos tuntuu että ruokaa jää ylitse niin pakasta jämät roskakorin sijaan. 
- Jos pakkasessa ei ole tilaa jämien pakastamista vasten ja ruoka alkaa tökkiä kolmannen päivän kohdalla, jatkojalosta. Tortillan täytteistä saa helposti pyöräytettyä pizzan, jauhelihakastikkeesta makaronilaatikkoa, keitetyistä perunoista saa tehtyä pyttipannua ja uunijuureksista voi tehdä sosekeittoa. Jämistä saa nopeasti ja vaivatta tehtyä seuraavan päivän ruoan. Näin ruoka joka ei maistu enää ei mene roskiin.
- Jos liha- ja kalatuotteissa alkaa päivämäärät paukkumaan päälle niin laita tuotteet pakkaseen ja käytä myöhemmin. Itse teen nimittäin näin, summailen tuotteiden viimeisten käyttöpäivien ja oman arjen kanssa ja jos tiedän etten kerkeä valmistamaan raaka-aineita niin siirrän tuotteet pakkaseen.
- Haista ja maista. Tuotteiden parasta ennen-päiväykset ei ole se viimeinen käyttöpäivä vaan tuote voi vielä parasta ennen-päivämäärän umpeutumisen jälkeen olla käyttökelpoinen jopa neljäkin päivää. Viimeinen käyttöpäivä taas on se päivämäärä minkä jälkeen tuote ei ole enää niin priimalaatuista. Muista aina haistaa ja maistaa tuotetta. Jos maku, haju, rakenne tai väri ei ole normaalista poikkeava niin ei kun käyttöön vaan.
Tiivistettynä: hyödynnä aisteja, pakastinta ja omaa mielikuvitusta.

Siinä olisi nyt minun pienet vinkkivitoset kodin ruokahävikin vähentämisiin, löytyykö sinulta jo joku näistä käytössä tai saitko näistä itsellesi varteen otettavia vinkkejä ? Entä haluatko nähdä lisää tälläisiä postauksia blogini puolella ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos et vielä kommentoinut, tee se nyt !