Sivut

keskiviikko 27. marraskuuta 2019

5 vinkkiä järjestellä kiireellinen elämä

Heipat vaan kaikille! Ruvetaan elämään marraskuun viimeisä hetkiä ja kohta päästäänkin taas hypettämään joulua, vaikka yli-innokas jouluihminen en olekaan. Tällä hetkellä eletään aika kalenteritäysiä viikkoja. Siksi ajattelin jakaa teille muutamat vinkit, miten saada pidettyä pikkasen edes kiireellinen elämä kasassa. Avain asemassa on kalenterin pitäminen ajan tasalla, tasapaino kaiken suhteen sekä oma jaksaminen. Meille kaikille tulee välillä niitä hetkiä kun on monta rautaa tulessa ja tuntuu että monikin asia ei satu oikein menemään yks yhteen, minä en esimerkiksi ole täysin tottunut tällaiseen aikataulu-elämään. Toivottavasti näistä vinkeistä on edes jollekin apua tulevaisuudessa!
Organisointi
Muista ettei sinun tarvitse keretä tehdä aivan kaikkea, varsinkaan yksin. Asioiden organisointi kiireen keskellä esimerkiksi toiselle henkilölle joka voi myös tehdä asian, vähentää sinun taakkaasi. Voit pyytää puolisoa käymään kaupassa, tai organisoida esimerkiksi joulusiivous jollekin yritykselle. Totta kai on myös asioita, jotka ovat vain sinun vastuullasi, ja jotka olet ottanut omasta tahdosta tehtäväkseni. Silloin niitä ei kannata lähteä organisoimaan muille vaan itse järjestää asiat niin, että voit itse tehdä asian kunnialla.
Kirjoita asiat ylös
Kirjoita tärkeät asiat ylös: tärkeät tapaamiset, työvuorot, deadlinet, tentit, kirjojen palautusajat, lääkärit, synttärit, joululahjaideat, kaikki. Itse kirjoitan tällä hetkellä niin kalenteriin kuin puhelimen omaan kalenteriin melkein kaiken, etten vain unohda mitään. Yritän kirjoittaa heti mahdollisuuden mukaan esimerkiksi tapaamisajat niin puhelimeen kuin paperiseen kalenteriin. Kirjoitan välillä myös ylös mitä ruokaa tehdään milloinkin, mihin tenttiin luen missäkin välissä, ja minkä älynväläyksen olen saanut jossain vaiheessa esimerkiksi jotain projektia varten. Viimeksi kirjoitin kalenteriin isolla: "muista pyytää pumpulia ja varaa aika Laurealle"
Suunnittelu ja aikataulutus
Suunnittelu on kaiken A ja O, ja hyvä suunnittelu on jo puoliksi tehty. Esimerkiksi suunnittelen bussissa matkalla kotiin tai töihin postauksia, tai valokuvauskohteita. Kannan nykyään mukanani pientä vihkoa, mihin kirjoittelen silloin kuin inspiraatio on suurimmillaan toteutusideoita, tarvikelistoja sekä kaikkea muuta mitä mieleen tupsahtaa johonkin tärkeään liittyen. Myös erilaisten aikataulujen luominen on tärkeää. Jos minulla on paljon menoa yhtenä päivänä, sovin menot niin että saan edes hieman nukuttua, jos olen ollut iltavuorossa, sekä pienillä varoajoilla jos täytyy siirtyä paikasta toiseen. Mikään ei ole epämukavampaa kuin lyhyillä yöunilla juostaan minuuttiaikataululla ja sitten kun jotain meneekin pieleen. Suunnitellut aikataulut myös edes auttaa uusien juttujen  lisäämistä kalenteriin, mutta oma kalenteri ei ainakaan nyt tarvitse mitään ylimääräistä. Yritän myös saada paljon aikaiseksi silloin kun S nukkuu tai on itse töissä, jotta pystyisin sitten keskittymään hänen kanssaan yhteisellä ajalla.
Pitäisi osata sanoa myös ei
Tämä on sellainen taito mitä ainakin minä joudun vieläkin opettelemaan, ja välillä siitä kun ei aina osaa sanoa ei niin kärsii koko ruumis. Jossain vaiheessa huomaa oikein kuinka stressi kaikesta puree kroppaa ja tyypillisesti varsinkin unettomuus alkaa vaivaamaan oikein olan takaa. Täytyy kuitenkin muistaa sanoa välillä ei. Täytyy myös muistaa, että jos sanot joskus ei, se ei tee sinusta huonompaa ihmistä, tai välinpitämätöntä. Pikemmin kun osaa sanoa välillä ei, niin arvostat ja osaat kuunnella itseäsi. Itsekin opettelen tätä taitoa, ja aion myös oman hyvinvointini kannalta tulla sen vielä joskus oppimaan.
Lepo ja ruoka
Silloin kiire on suurimmillaan ja vaikka kuinka tykkäisi tekemisestä niin tärkeää on muistaa levätä ja syödä oikein. Itse sorrun siihen että korkeimmalla stressitasolla unet jäävät lyhyiksi, ruoka ei maistu tai sitten vääränlainen ruoka maistuu. Kuitenkin yritän pitää lepopäiviä työvuorojen ja deadlinenien välissä, tehdä sellaisia asioita mitkä vetävät hetkeksi pois kaikesta muusta. Yritän tehdä sellaista ruokaa joka hellii sekä mieltä että kehoa, nukkua päiväunia tai ylipäätänsä nukkua silloin kun väsyttää, rentoutua vaikka pienellä kävelylenkillä, kahvihetkellä kaverin kanssa tai yksinkertaisesti kivan leffan kanssa sohvan nurkassa. Haluan myös pyhittää nämä lepopäivät tai hetket omalle parisuhteelle, nauttia toisen seurasta silloin kun siihen on mahdollisuus.

Onko teillä jotain tärkeitä vinkkejä oman elämän järjestämiseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos et vielä kommentoinut, tee se nyt !