Sivut

keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Kaalilaatikko, tuo syksyn hemmotteluruoka

Heipat vaan kaikille! Se olisi aika jaella taas Jonnan koekeittiön salaisia reseptejä. Tämän päivän resepti on tuo aivan ihana, ihmiset kahteen leiriin jakava, lapsuudesta muistot tuova laatikkoruoka tai lapsuuden ällötys, nimittäin kaalilaatikko. Olen itse aina, tai no niin kauan kuin vaan muistan, niin ollut kaalilaatikon ystävä ja kyllä, lapsenakin. Oma mummuni teki joka syksy kaalilaatikkoa ison satsin, jota syötiin aina koulun jälkeen. Mummu myös itse teki puolukkahillon kyytipojaksi ja valmistaa vielä näinäkin päivinä kaikki hillot itse ja vielä itse keräämistä marjoista. Meilläkin on kahta koulukuntaa kotona kaalilaatikon suhteen. Kaalilaatikko on minulle sellainen syysruoka, sen tuoksu tuo mieleen lapsuuden ja sen maku vie vaan yksinkertaisesti mennessään. S ei vaan oikein välitä tai pidä ollenkaan, lupasi kuitenkin maistaa! Vaikka kaalilaatikko on perinne ruoka, niin sitä voi kuitenkin muunnella pienillä asioilla kuten kaalin tai riisin lajikkeella tai erilaisilla yrteillä. Kuinka moni teistä lukijoista on kaalilaatikon ystäviä? 
Tarvitset:
2kg punakaalia
400g jauhelihaa
1 keltasipulin 
3 valkosipulin kynttä
2dl riisiä
5dl vettä
suolaa,pippuria, oreganoa
tummaa siirappia, liha-, ja kasvisliemikuutiot
muutaman nokareen voita
puolukkahilloa
Aloitetaan sitten suikaloimalla kaali, kuutioimalla sipulit ja hienontamalla valkosipulin kynnet. Hauduta kaaleja ja sipuleja noin 30minuuttia. Mausta hauduttamisen jälkeen seos siirapilla, oreganolla, suolalla, pippurilla ja lisää vesi sekä liemikuutiot. Muista hauduttaa vielä vähän lisää, jotta liemi kuutiot sulavat.
Paista jauheliha ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää jauhelihan joukkoon riisit.
Kokoa vuoka niin, että ensin puolet kaali-sipuliseoksesta pohjalle. Lisää päälle kerrokseksi jauhelihat ja riisi. Kumoa loput kaaliseoksesta vuoan päällimmäiseksi kerrokseksi. Kaada myös haudutus nesteet vuokaan koko komeuden päälle, näin varmistat kaikkien makujen hyötykäytön. Lisää kaalilaatikon päälle muutama voi nokare. Paista 170 asteessa noin 30 minuuttia ja 150 asteessa toiset 30min. 
Tarjoa lämpimänä puolukkahillon kanssa.
Tavallisen keräkaalin kun vaihtaa vaikka juurikin punakaaliin, saa kaalilaatikkoonkin uuden laista näköä. Onhan tuo aika härskin näköinen, mutta voin taata, että myös herkullinen. Tämän kanssa on hyvä syyssiivouksen jälkeen vaan katsoa sohvalla jotain hömppäleffaa ja haistella syksyn tuoksua. ❤️

Lähteekö resepti testaukseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos et vielä kommentoinut, tee se nyt !