Sivut

lauantai 28. tammikuuta 2017

Minä ja Kielitaitoni

Heipat vaan kaikille ! Taas on hiukan aikaa viime postauksesta vierähtänyt, tämäkin viikko on vietetty aikalailla kokonaan työpaikalla ja univelkoja kertyy vaan entisestään lisää, mutta ei siitä sen enempää vaan aiheeseen !

Minä ja mun kielitaito... Ala-asteelle kun alettiin opiskelemaan englantia kaikki oli todella vaikeaa, en oikein ymmärtänyt mistään mitään ja se kun oli pihalla kuin lumiukko niin laski sitä motivaatiota edes keskittyä tunneilla ja opettajat eivät huomioineet sitä että jollain oli oppimisvaikeuksia niin tipuin ihan kärryiltä, sitten meillä vaihtui englannin opettaja 5luokalla ja kaikki alkoi kirkastua pikku hiljaa ylimääräisen tuutoroinnin kautta mutta kuitenkin kaikki oli vielä sekavaa.
Yläasteelle mentäessä kaikki jaettiin nopeasti oppiviin, keskinopeisiin ja hitaisiin ja mähän lumiukkona pääsin keskinopeisiin vetämään riman alimpia arvosanoja. Kuitenkin arvosanat olivat pikkuhiljaa parantuneet 9.luokan loppua kohden että pääsin peruskoulusta 6/7 englannin arvosanoilla, ruotsin arvosanaa ei edes kehtaa katsoa..
Peruskoulun jälkeen alkoikin ammattikoulu ja ammatilliset englanti ja ruotsi jossa ihan perus kattiloita vispilöitä käännettiin englantiin ja erilaisia lauseita, ruokia ja raaka-aineita ruotsiinkin. Me otettiin Minjan kanssa haasteeksi ruotsin ja englannin lisäksi ranskan alkeet, sieltä jäikin käteen lauseet paljon maksaa, nimeni on, rakastan sinua ja kiitos moi jne. perus asiat. Tässä vaiheessa huomasi ettei kieltä opi koulun penkillä nauhojen ja tehtävien parissa vaan puhumalla, toisin sanoen pitää lähteä puhumaan.
Mä oon ollut kahdessa ulkomaan vaihdossa huonolla kielitaidolla, Saksassa kaksi viikkoa jonka jälkeen puhuimme Minjan kanssa englantia keskenämme ja välillä muillekin luokkatovereille, sekä Unkarissa kolme viikkoa, siellä asiakkaiden kanssa puhuttiin englantia ja asioidessa majoituspaikan ulkopuolella. Molemmissa reissuissa englannin kielitaito kehittyi parempaan suuntaan.
Sitten tietenkin New Yorkin reissu jossa oli pakko puhua että selvisit hengissä metrossa tai sait kiinalaisessa itsellesi haarukan.
Kielitaitoa pitää koko ajan kehittää ettei se kangistu ja jää unholaan, omassa työssäni sesonkiaikoina englannin kielistä on enemmän hyötyä kuin haittaa, tosi usein menut pitää kirjoitella englanniksi tai palvella asiakasta englanniksi. Menun kirjoittamisessa käytetään googlen kääntäjää hätätilanteissa jos ei yksinkertaisesti muista asioita hirveän kiireen keskellä.
Itse kehitän kielitaitoani juttelemalla saksalaisten kavereiden kanssa whatsupissa tai Snapchatissa, puhumalla ruotsalaisen kanssa englantia puhelimitse tai silloin kun hän on täällä käymässä, katson englannin kielisiä elokuvia tai sarjoja ilman tekstitystä tai sitten ulkomailla käyminen.
On myös olemassa käännöstoimistoja joiden kautta voi tilata käännöksiä twiitteihin, verkkosivuihin, mobiilipeleihin, sähköposteihin, ja esitteisiin.
Miten te pidätte kielitaitoanne yllä ja mitä piditte tälläisestä postauksesa ?

4 kommenttia:

 1. Olen itse kolmikielinen, ja oppiminen on aina ollut todella helppoa. Tietty sanat menee koko ajan ristiin, mutta sellaista se nyt vain on :D
  Ei sitä muuten saa ylläpidettyä kuin puhumalla... Esimerkiksi olen osannut aika hyvää ranskaa ja portugalia, mutta kun en ole käyttänyt, olen unohtanut melkein kokonaan :/

  ❀ Cinderella Days ❀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla että omaat vahvan kielipään, ranskan kieli oli itselläkin sellainen kun sitä sen hetken opiskeli että hetken ne numerot oli päässä ja nyt kun niitä ei ole käyttänyt/kuullut niin ovat unohtuneet.

   Poista
 2. Mulle ruotsinkieli on tosi haastavaa, mutta englanti sujuu omasta mielestä ihan hyvin sen motivaation takia mikä mulla on sen kielen oppimiseen! Luen kirjoja englanniksi ja kirjotan mun blogiin myös välillä englantia!

  Nyt mulla on kauheet paineet oppia englanti täydellisesti, koska saatan lähteä ensi syksynä Lontooseen opiskelemaan!! Vaikka siihen on vielä aikaa niin jännitän jo nyt kauheesti, eli yritän ihan tosissani parantaa mun kielipäätä nykyään koko ajan hahah!

  Sulla on tosi kiva blogi!:)

  https://nea-amalia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsin haastavuuden suhteen täältä löytyy sielunsisko ! Onnea hei Lontooseen, siellä puhumalla niin se kieli vaan muokkaantuu oikeaan suuntaan :)

   Poista

Jos et vielä kommentoinut, tee se nyt !